Za určitých okolností se mouka či káva může proměnit v nebezpečnou výbušninu. Dokazují to experimenty prováděné ve štramberských štolách, které jsou vůbec nejdelší v celé Evropě. Dnes se výjimečně otevřely i příchozím.
Pokusné štoly byly v lomu Kotouč vyraženy v 60. letech minulého století. Vznikly především proto, aby horníci věděli, jak k výbuchům v dolech dochází a jak se jim dá předejít. Dnes tady střelmistři zkoušejí hlavně hořlavost materiálů. Díky ocelovým dveřím, které výbuch zastaví, tady mohou vytvořit tlak o síle až jednoho megapascalu. To žádná jiná štola v Evropě neumožňuje. Prostory využívá pro svůj bezpečnostní výzkum i ministerstvo vnitra.
Více na: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/286045-unikatni-stoly-pro-experimentalni-vybuchy-se-otevrely-verejnosti/
Zdroj: ČT24.cz