Úvod Důlní neštěstí, nehody, havárie 1977: Z horníků zbyly jen známky. Výbuch na Dole Čs. armády nepřežilo...

1977: Z horníků zbyly jen známky. Výbuch na Dole Čs. armády nepřežilo 31 havířů

5150
0

Výbuch metanu a uhelného prachu, kvůli kterému 22. března 1977 na Dole Čs. armády v Karviné zahynulo 31 horníků, patří k nejhorším poválečným důlním neštěstím v českých zemích. Katastrofa přitom přišla jen necelého čtvrt roku poté, co při podobném výbuchu zemřelo v Dole Staříč dokonce 43 havířů.

Zatímco tam byl jasným viníkem střelmistr, který před odstřelem nezajistil odstranění metanu, příčin neštěstí na Dole ČSA bylo více a jednalo se o řetěz nešťastných náhod. V dole, který se jako řada dalších v okolí vyznačoval zvýšenými koncentracemi metanu, sice bylo zavedeno odvětrávání, to ale někde nebylo dostatečné účinné. Zejména v místech, kde kvůli geologickým zlomům plyn do důlních chodeb pronikal ve zvýšené míře.

Navíc krátce před neštěstím se z důlního vlaku vysypávalo uhlí, což v podzemí nebezpečně zvýšilo koncentraci uhelného prachu. Pak už jen stačilo, aby střelmistr čtvrt hodiny před osmou večer v jedné z nových chodeb odpálil nálož.

Více na: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/2062050-1977-z-horniku-zbyly-jen-znamky-vybuch-na-dole-cs-armady-neprezilo-31-haviru

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Prosím, vložte Váš komentář!
Prosím, zde zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..